Главная » 2008 » Грудень » 1 » "Шахтар" (Донецьк) - "Карпати" (Львів) - 1:0. Класова нерівність
"Шахтар" (Донецьк) - "Карпати" (Львів) - 1:0. Класова нерівність
00:48
"Шахтар" (Донецьк) - "Карпати" (Львів) - 1:0 (0:0)
30.11.2008, 17 тур. Донецьк. Стадіон "Олімпійський"
Судді: Абросимов (Одеса), Войтюк (Бердянськ), Ольшанецький (Івано-Франківськ)
Делегат ФФУ: Курилко (Харків)

"Шахтар": П"ятов, Срна (к), Єзерський, Іщенко, Рац, Хюбшман, Гай, Фернандіньо, Жадсон (Федецький, 84), Вілліан (Брандау, 46), Селезньов (Гладкий, 63)
Запасні: Шуст, Левандовскі, Шевчук, Адріано
Головний тренер: Мірча Луческу

"Карпати": Романенко, Кобін, Мілошевіч, Пшеничних (к) (Гурулі, 66), Ткачук, Федорів, Ощипко, Зеньов (Кополовець, 46), Кузнецов (Фурта, 83), Петрівський, Худоб"як.
Запасні: Новак, Годвін, Фещук, Гурський
Головний тренер: Олег Кононов

Гол: Гладкий 67

Попередження: Іщенко 29, Селезньов 63 - Ощипко 10, Петрівський 35, Федорів 57, Ткачук 82

«Шахтар» мінімально, але впевнено перемагає «Карпати». «Зелено-білі» знову не виграють у Донецьку

Закінчувати сезон у Донецьку – справа не з надто приємних. «Шахтарю» потрібні очки, щоб наздогнати «Динамо», команда перебуває на емоційному піднесенні після розгромної перемоги над «Базелем». Зрештою, попрощатися зі своїми вболівальниками теж вартувало б красиво. До всього цього додається ще й можливий відхід Мірчі Луческу. Вірогідно, цей матч був останнім для Містера в якості тренера «Шахтаря». Словом, «Карпатам» у цій грі в будь-якому випадку довелось би багато працювати, аби вберегти свої ворота.

Якщо говорити відверто, то «Карпати» програли за всіма показниками. Не готова наразі команда Кононова боротися на рівних з «Шахтарем» на виїзді. Вдома – так, а в Донецьку завжди чогось бракує. Цього разу, насамперед, бракувало впевненості у власних силах. А як ще можна пояснити ті незрозумілі передачі й дитячі помилки, якими була просякнута гра «Карпат»? У попередніх матчах карпатівцям вдавалося успішно тримати м’яча, контролювати гру в центрі поля. Тут же не вдавалося майже нічого. Усі гравці були грамотно прикритими, «Шахтар» читав передачі «Карпат» наперед. А самі гості у цьому їм допомагали. Жодної фантазії – примітивні паси, відсутність командного взаєморозуміння. Скільки разів гравці «Шахатря» зникали з поля зору суперника і з’являлися у вільних зонах абсолютно ніким не прикритими. «Шахтар» змарнував безліч моментів. Так, багато разів виручав Романенко, причому виручав від вірних голів. Лише раз не виручив, коли Гладкий відгукнувся на передачу Раца і, продавивши Ощипка, потужно пробив головою. Гладкий бив в упор, але все ж здалося, що Романенко врятує знову. Та цього разу фарт відвернувся від «Карпат». А скільки разів він відвертався від «Шахтаря»? Від початку другого тайму до гола, «помаранчево-чорні» буквально знущалися із захисту «Карпат». Кілька разів м’яч котився по лінії воріт, але в останній момент хтось із захисників рятував, виносячи круглого в поле. Брандао розстрілював Романенка з двох метрів, Жадсон возив Кобіна і Федоріва, а потім, звільнившись від опіки, бив. Ясно, що гравці «Шахтаря» у цьому матчі виконували роль марнотратників.

Ведмежа послуга

А почалося все не так і погано. Принаймні, на перших хвилинах «Карпати» спробували щось зробити. Спершу Ткачук точно, але не дуже сильно, пробив – П’ятов на місці, а за кілька хвилин Кузнецов втратив єдиний шанс «зелено-білих» забити. Після вкидання ауту, м’яч потрапив до Сергія, і той з розвороту пробив у дальній кут. П’ятов і тут зреагував, відбивши складний удар. Не так вдало, але так само надійно кіпер «Шахтаря» парирував удар Ощипка зі штрафного. На добивання налітав Кузнецов, але його втримав Іщенко. Оце мабуть й усе, на що спромоглися «Карпати» у креативному плані. Решту матчу вони грали на відбій.

На фоні поганої гри «Карпат» губиться й інший момент. Не знаю, кому хотів догодити суддя з Одеси Абросимов. Якщо «Шахтарю» - тоді так, у локальному плані допоміг. Ні, він не призначив пенальті на 94-ій хвилині матчу, не вилучив карпатівця з поля… Просто чи не кожне падіння гравців «Шахтаря» супроводжував свистком, а гравців «Карпат» - ігноруванням. Чому допоміг? Бо в Європі, куди так активно рветься «Шахтар», за такі падіння судді дають не штрафні, а жовті картки за симуляцію. А до хорошого звикаєш швидко… Донецькі «художники» показали і те, як треба грати, і те, як падати. Схоже, одне без другого, в їхньому розумінні, існувати не може. Поза тим, ніхто не може сказати, що «Шахтар» переміг незаслужено. Звісно, технічний рівень команди Луческу значно вищий. «Помаранчеві» виграли центр поля, а відповідно, перекрили усі підступи до своїх воріт.

Три хвилини і гол

Не можна сказати, що «Карпати» не билися. Воно то так, але після кожного єдиноборства доводилося вступати у нове – м’яч втрачали занадто часто. Нічого подібного за «Шахтарем» не доводилося спостерігати. Швидкі й технічні бразильці легко і невимушено починали атаки, не цуралися забирати м’яча у суперника. Приблизно за таким сценарієм і відбувався увесь матч. Олег Кононов розумів, що команді бракує креативу – Зеньов відіграв дуже слабенько, але й Кополовець гостроти не додав. Згодом замість Пшеничних з’явився Гурулі. Грузин запам’ятався хіба кількома ефектними фінтами – йому теж виділили місце в донецьких лещатах. Останньою надією Кононова був Юрій Фурта, але і в нього не було бодай напівмоменту, щоб хоч пробити по воротах.

Набагато ефективнішими видалися заміни Луческу. Брандао замінив пасивного Вілліана і мав зо три хороші нагоди. А от свіжому Гладкому (він з’явився на полі за три хвилини до голу) вистачило однієї, яку й гольовою важко назвати. Потім він пробивав і з кращої позиції – банально схибив.

Цікаво, що після забитого гола «Карпатам» стало значно легше. «Шахтар» уже так не атакував і багато чого дозволяв гостям. Принаймні, тепер «зелено-білі» спокійно приймали м’ячі в центрі поля, про що раніше навіть мріяти не могли. Поза тим складалося враження, що з таким подарунком невідомо що треба робити.

Мінімальна поразка трохи зіпсувала настрій фанам «Карпат». Адже до останньої гри підопічні Кононова видали серію красивих матчів і перемог. А отже, робимо висновки і готуємося до весни, коли остаточно стане відомо, хто на що претендує…

Ростислав ЯЩИШИН, Інформаційний центр ФК "Карпати", www.fckarpaty.lviv.ua

Фото: shakhtar.com
Категория: Новини команди | Просмотров: 986 | Добавил: karpatyfans | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: