Главная » 2010 » Березень » 29 » «Карпати» – «Дніпро» – 1:0
«Карпати» – «Дніпро» – 1:0
21:11
22-й тур. 28.03.2010, 18:00. «Україна», Львів. 27 000 глядачів.
Сонячно, перемінна хмарність. +13°С.

Судді: Ігор Іщенко (Київ), Сергій Возняк, Ігор Пономаренко (обидва – Миколаїв).
Делегат: Віктор Старовойт (Київ).

«Карпати»: Тлумак, Ґодвін, Ткачук (Мартинюк, 86), Батіста, Худоб’як, Кожанов (Кополовець, 79), Ощипко, Зеньов (Ґурулі, 72), Є. Тарасенко, Тубіч, Федецький.
Запасні: Мисак, Фурта, Петрівський, Габовда.
Головний тренер – Олег Кононов.

«Дніпро»: Лаштувка, Кравченко, Селезньов, Чеберячко, Русол, Феррейра (Лобжанідзе, 46), Денісов, Калініченко, Назаренко, Ротань, Коноплянка.
Запасні: Боровик, Клімавічюс, Мандзяк, Бєлік, Самодін, Карноза.
Головний тренер – Володимир Безсонов.

Попередження: Ґодвін, 59, Кожанов, 63.
Вилучення: Ротань, 59.

Гол: Худоб’як, 25.

Минулого вівторка вітання з нагоди дня народження приймали головний тренер «Карпат» Олег Кононов та його асистент Володимир Безуб’як, а наступного дня 40-літній ювілей відзначав тренер воротарів львівської команди Володимир Васютик. Гравці «Карпат» подарунок своїм наставникам мали намір презентувати сьогодні, в зустрічі 22-го туру національного чемпіонату проти «Дніпра». Про це на передматчевій прес-конференції заявив лівий захисник «зелено-білих» Ігор Ощипко. Що ж, можемо констатувати, що у карпатівців слова з ділом не розходяться.

До сьогоднішнього матчу «Карпати» востаннє перемагали «Дніпро» майже сім років тому – 26-го квітня 2003 року галичани на своєму полі обіграли дніпрян з мінімальним рахунком 1:0. Після того матчу команди мали дев’ять очних побачень, в яких п’ять разів перемогу святкував «Дніпро», а ще в чотирьох поєдинках було зафіксовано мирні угоди. Цікавим також є той факт, що після звитяги в 2003 році «Карпати» у чотирьох домашніх іграх не змогли забити у ворота «Дніпра» жодного м’яча.

Зрозуміло, що за такої статистики багато хто фаворитом сьогоднішнього матчу, який завершував 22-й тур Прем’єр-ліги, вважав гостей. Схоже, що з подібними настроями приїхали до Львова і підопічні Володимира Безсонова. В усякому разі, їхній більш ніж упевнений у перемозі настрій на тренуванні на полі львівського стадіону СКА напередодні матчу свідчив про те, що вони не сумніваються в позитивному для себе результаті. А даремно…

Гра розпочалася доволі спокійно – обидві команди на перших хвилинах здебільшого приділяли увагу безпеці власних воріт. Дебют матчу нагадував гру у шахи, в якій суперники намагаються переграти опонента перш за все тактично. Зазначимо, що керманич гостей Володимир Безсонов головну ставку зробив на гру в середині поля, випустивши в стартовому складі аж п’ять півзахисників, серед яких такі знані майстри українського футболу, як Назаренко, Калініченко, Кравченко… А ще на позиції правого захисника розпочав гру Ротань, який також славиться своїми креативними діями. Натомість на вістрі атаки «Дніпра» самотньо маячив не менш знаний форвард таранного типу Селезньов. Однак, за великим рахунком, жоден з цих гравців так і не справив своєю грою сильного враження. Хавбеки діяли надто вже академічно і склалося враження, що вони всі 90 хвилин чекали, коли ж гравці «Карпат» припустяться грубої помилки і тим самим допоможуть їм провести результативну атаку. А єдиний нападник Селезньов запам’ятався лише тим, що систематично опинявся в положенні «поза грою». Щоправда, на 68-й хвилині після передачі Калініченка верхом зі штрафного з лівого флангу атаки 11-й номер гостей переграв на другому поверсі кіпера господарів Тлумака і м’яч залетів у сітку, але лайнсмен зафіксував офсайд. По завершенні зустрічі Селезньов наполягав, що асистент головного арбітра помилився, але відеоповтор стовідсотково дозволяє стверджувати, що положення «поза грою» у нападника таки було.

Якщо аналізувати гру в цілому, то на перший погляд складається враження, що до перерви на полі точилася рівна гра, а в другій 45-хвилинці беззаперечну перевагу мали гості. Однак, коли розібрати поєдинок з точки зору голих фактів, то вимальовується зовсім інша картина. Зокрема, як це не дивно, але за 90 хвилин «Дніпро» завдав лише один удар у рамку воріт «Карпат». Причому Коноплянка на 19-й хвилині метрів з 20-ти пробив низом прямо в руки Тлумаку, тож говорити про якусь небезпеку в цьому епізоді було б відвертим перебільшенням – з подібним ударом мав би впоратися воротар будь-якої дитячої команди. Ще чотири удари дніпрян пойшли повз ворота карпатівців.

Натомість «Карпати», хоча й менше володіли м’ячем, діяли значно гостріше. Достатньо сказати, що «смугасті» створили п’ять насправді гольових моментів – два в першому таймі і три по перерві. Результативним виявився вже перший з них. На 25-й хвилині Тарасенко віддав довгу діагональ на правий край на Ткачука, який, обігравши по ходу суперника, змістився трохи в центр і суперпасом правою шведкою розрізав центр захисту «Дніпра» – Худоб’як вивалився сам-на-сам з Лаштувкою і зряче пробив низом повз чеського кіпера гостей. 1:0 – перший гол карпатівців у ворота дніпрян за останні п’ять домашніх поєдинків.

Гол не вплинув загалом на перебіг подій на полі – глядачі й надалі були свідками тактичного футболу, в якому суперники намагалися один одного переграти, а не перебігати. Така гра перш за все до вподоби справжнім футбольним гурманам, які вміють цінувати інтелект гравців та їхню викончу майстерність. Саме це і продемонстрували господарі перед свистком на перерву, коли після подачі кутового Зеньов пробивав у падінні, але круглий пройшов у лічених сантиметрах від стійки. Тож на відпочинок команди пішли за мінімальної переваги «смугастих».

Стартові 12 хвилин другого тайму були продовження того футболу, який глядачі бачили в першій 45-хвилинці. Обидві команди діяли максимально сконцентровано в обороні, тож до по-справжньому гольових моментів справа практично не доходила. І лише на 58-й хвилині «Карпати» провели класичну комбінацію, яка повинна була завершуватися другим взяттям воріт «Дніпра». Худоб’як виконав гросмейстерську передачу на Зеньова, естонець увірвався зліва у карний майданчик і намагався обвідним ударом поцілити у дальній кут – бальон оминув не лише руки Лаштувки, а й каркас воріт.

А ще за хвилину стався епізод, який перевернув у грі все з ніг на голову. В центрі поля опорник господарів Годвін з порушенням правил зіграв проти Ротаня. Останньому зрадила витримка і він відверто не по-спортивному вирішив помститися карпатівцю. Реакція арбітра матчу була миттєвою – Годвін побачив перед собою «гірчичник», а перед Ротанем загорілося «червоне світло» і «Дніпро» залишився в чисельній меншості.

В той момент, напевне, багато хто з вболівальників «Карпат» з полегшенням зітхнув – тепер вже перемога нікуди не дінеться. Однак виявилося, що це далеко не так. Ні, в підсумку «зелено-білі» таки взяли три пункти, але з якими неймовірними труднощами їм це вдалося зробити…

У це важко повірити, але виявилося, що карпатівцям грати проти дніпрян в чисельній більшості значно складніше, ніж за однакової кількості гравців на полі. Чому так сталося, однозначно сказати важко – версій є дві. Перша – спрацював психологічний фактор. У підопічних Олега Кононова близькість перемоги паралізувала в значній мірі бажання діяти активно в передній лінії і вони зосередилися виключно на утриманні рахунку. Натомість дніпряни, яким втрачати було нічого, пішли вперед. Особливо серед них вирізнявся Коноплянка, який моментами просто розривав оборону «зелено-білих». Друга версія – карпатівці підсіли функціонально і, як наслідок, відмовилися від гри першим номером, сподіваючись в першу чергу на міць своєї оборони та стрімкі контратаки.

Якщо говорити про захист, то треба віддати належне Тарасенку, який грав дуже грамотно тактично (правильно обирав позицію та встигав страхувати партнерів) і самовіддано. На високу оцінку заслуговує і Тубіч, котрий заправляв грою захисної лінії при створенні штучного офсайду. Що ж до контрвипадів, то їх «Карпати» в чисельній більшості провели небагато, але при цьому мали дві чудові нагоди подвоїти перевагу в рахунку і тим самим остаточно поховати сподівання «Дніпра» на порятунок. Спочатку на 76-й хвилині Гурулі виконав передачу верхом в район 11-метрової позначки і Худоб’як пробив головою – Лаштувка, продемонструвавши відмінну акробатичну підготовку, перевів бальон на кутовий. А на 87-й хвилині в фіналі стрімкої контратаки (п’ятеро карпатівців виходили на двох дніпрян) вже Худоб’як віддав круглого на Гурулі – грузин пробив хоча й потужно, але надто прямолінійно і Лаштувка знову ліквідував небезпеку.

Та незважаючи ні на що «Карпати» у Вербну неділю змогли потішити своїх вболівальників перемогою. Тож останні поверталися зі стадіону додому в чудовому настрої і на вулицях міста ще довго можна було чути багатоголосе ««Карпати»! «Карпати»!»…

Інформаційний центр ФК «Карпати», www.fckarpaty.lviv.ua
[c][/c]

Категория: Новини команди | Просмотров: 1987 | Добавил: Lemberg | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: