Главная » 2009 » Березень » 1 » «Карпати» - «Чорноморець»: смугасте дербі
«Карпати» - «Чорноморець»: смугасте дербі
03:05
У неділю, 1-го березня, погода у Львові, напевне, швидше буде зимова, аніж весняна. Але це аж ніяк не повинно для справжніх вболівальників «Карпат» стати причиною, аби не подивитися на живо перший офіційний поєдинок у 2009 році своєї улюбленої команди. Тим паче, що до Львова приїздить не просто черговий суперник, а одеський «Чорноморець», один з легендарних клубів українського футболу, в історії якого було чимало славних сторінок.

Навряд чи для першого домашнього матчу «Карпат» після тривалої зимової перерви можна придумати щось цікавіше, ніж очне протистояння з «Чорноморцем». При цьому поєдинок між «зелено-білими» та «чорно-синіми» викликає підвищений інтерес одразу з цілої низки причин:

- Історично склалося так, ще з союзних часів, що зустрічі між «Карпатами» і «Чорноморцем» завжди відзначалися надпринциповою непоступливістю. Причому турнірне становище команд не мало жодного значення.

- У нинішньому сезоні після 17-ти турів одесити і львів’яни, посідаючи відповідно дев’ятий та десятий щабель, є сусідами по турнірній таблиці. Наразі команди Віктора Гришка і Олега Кононова розділяє лише один пункт, а значить, в разі перемоги, «зелено-білі» щонайменше поміняються місцями з «моряками».

- В зустрічі першого кола в Одесі «Чорноморець» впевнено переміг «Карпати» – 3:0. Тож можна не сумніватися, перед своїми вболівальниками львів’яни прагнутимуть реваншуватися за повною програмою.

- Одеса прагне за будь-яку ціну здобути право прийняти матчі Євро-2012. Причому у Південній Пальмірі навіть не приховують, що сподіваються на живо побачити матчі Євро перш за все саме за рахунок столиці Галичини. Щоправда, необхідно зауважити, що в Одесі, на відміну від Львова, де далі розмов і окозамилювання чиновникам з УЄФА справа майже не рухається, займаються реальними справами.

Представляємо наших гостей:

Чорно-синя ескадра з Південної Пальміри

Зігравши останній контрольний поєдинок на заключному тренувальному зборі в Туреччині в другій половині дня 20-го лютого, «Чорноморець» чартерним авіарейсом повернувся додому в ніч на 21-ше. Минулого вікенду «морякам» було надано два вихідних, а в понеділок зранку підопічні Віктора Гришка зібралися на своїй базі в Совіньоні і розпочали безпосередню підготовку до матчу проти «Карпат». У Львові «чорно-сині» мають намір розпочати реабілітацію перед своїми вболівальниками за не надто переконливий виступ у літньо-осінній частині сезону.

Поточний чемпіонат України «Чорноморець», перед яким було поставлено завдання посісти місце в зоні УЄФА, розпочав під орудою знаного російського фахівця Віталія Шевченка. Однак вже з перших матчів команда почала роздавати очки суперникам наліво і направо. Достатньо сказати, що навіть на своєму полі одесити примудрилися програти п’ять разів у дев’яти поєдинках. Такий стан речей аж ніяк не міг влаштувати ні керівництво клубу, ні фанатів команди. Останні вже після перших невдач почали вимагати заміни тренера, але ліміт довіри у роботодавців Шевченко втратив лише в кінці осені. Новим головним тренером «Чорноморця», щоправда з приставкою «в. о.» став Віктор Гришко, який у 90-их роках минулого століття стояв у рамці воріт одеської команди. Віктор Васильович зумів доволі швидко повернути «морякам» бойовий дух та впевненість у своїх силах, а дві перемоги в трьох поєдинках напередодні зимових канікул не лише дозволили дещо покращити турнірне становище, а й повернули прихильність вболівальників та позбавили керманича приставки «в. о.».

Одержавши карт-бланш від Почесного президента ФК «Чорноморець» Леоніда Клімова, Віктор Гришко вже на початку зимового міжсезоння назвав імена тих футболістів, з ким він не мав наміру продовжувати співпрацю. Разом з тим в Одесі вирішили, що в умовах фінансової кризи витрачати кошти на придбання дорогих виконавців буде недоцільно. Тому ставку було зроблено на вільних агентів та гравців, за яких просили відносно невеликі суми. В такий спосіб у «Чорноморці» взимку з’явилося п’ятеро новачків – хавбеки Володимир Бондаренко («Балтика», Росія), Сергій Нудний («Тілігул-Тирас», Молдова) і Олександр Трішовіч, захисник Олександр Бабич та нападник Анатолій Діденко ( всі троє – «Металіст»). Приїздили на оглядини ще кілька виконавців, але тренери «чорно-синіх» не побачили в них потенціалу для підсилення команди.

Як і «Карпати», «Чорноморець» взимку провів два тренувальних збори в Туреччині з тижневою перервою. Але на відміну від львів’ян, в Анталії одесити готувалися не в повному складі. Після операції в Німеччині замість зборів у Туреччині проходив курс реабілітації в Одесі голеадор Олександр Косирін, а воротар і капітан команди Віталій Руденко майже весь час проводив у тренажерному залі. Причому якщо форвард з понеділка вже тренується у загальній групі і, можливо, з «Карпатами» навіть вийде принаймні на заміну, то кіпер продовжує відновлюватися і до партнерів на тренуваннях приєднається лише за кілька тижнів. Тож він у Львові не зіграє точно.

У період зимової підготовки «Чорноморець» зіграв дев’ять контрольних матчів, в яких одержав п’ять перемог, двічі зіграв внічию і стільки ж разів зазнав поразки. Обидві мирні угоди одесити підписали з московськими грандами російської Прем’єр-ліги, «Спартаком» і «Локомотивом» – 2:2 та 1:1 відповідно. Причому у «червоно-білих» «чорно-сині» по ходу зустрічі вигравали 2:0, а із «залізничниками» зрівняли рахунок вже в компенсований час.

Серед спарингів у Туреччині виділимо останній поєдинок «Чорноморця». У ньому суперником одеситів був срібний призер південнокорейської К-League ФК «Сеул», який очолює знаний турецький фахівець Шенол Гюнеш. У 2002 році він привів національну збірну своєї країни до третього місця на чемпіонаті світу. А ще родзинкою протистояння «Чорноморець» - ФК «Сеул» був той факт, що нинішній керманич «моряків» Віктор Гришко в 90-ті роки минулого століття захищав ворота турецького «Трабзонспора», який тоді тренував Шенол Гюнеш. Що ж стосується самого поєдинку, то він пройшов загалом у рівній боротьбі, але в другій половині зустрічі прудконогі корейці таки змусили одеситів двічі помилитися в обороні і перемогли – 2:0. Особливо ефектним був другий гол, коли підопічні Гюнеша, перехопивши м’яч, миттєво розіграли комбінацію в чотири ходи. Сподіватимемося, що й карпатівці в перший день весни включать максимальні швидкості.

Орієнтовний склад «Чорноморця» на матч з «Карпатами» (версія Інформаційного центру ФК «Карпати»):

Ширяєв – Белецький, Шандрук, Яценко, Д.Гришко – Ребенок, Мельник, Бондаренко, Нудний – Трішович – Діденко.


Всі контрольні матчі «Чорноморця» в 2009 році:
18 січня. Белек. «Чорноморець» - «Ордабаси» (Чимкент, Казахстан) – 3:0 (1:0). Голи: Силантьєв (42), Д.Гришко (55), Нудний (67).
21 січня. Лара. «Чорноморець» - «Динамо» (Тирана, Албанія) – 3:0 (1:0). Голи: Шандрук (12), Трішович (53), Діденко, 88).
24 січня. Белек. «Чорноморець» - «Спартак» (Москва, Росія) – 2:2 (2:1). Голи: Бондаренко (15), Ребенок (30) – Баженов (35), Прудніков (47).
27 січня. Белек. «Чорноморець» - «Локомотив» (Москва, Росія) – 1:1 (0:0). Голи: Мельо (90+2) – Кочиш (60). На 89-ій хв. Мельо не реалізував пенальті (мимо воріт).
4 лютого. Одеса. «Чорноморець» - «Зімбру» (Кишинів, Молдова) – 1:0 (1:0). Гол: Діденко (43).
11 лютого. Лара. «Чорноморець» - «Динабург» (Даугавпілс, Латвія) – 5:1 (3:0). Голи: Д. Гришко (15), Мельо (18), Діденко (35), Трішович (50), Луценко (75) – Соколов (60 -пенальті).
14 лютого. Лара. «Чорноморець» - ФК «Брашов» (Румунія) – 1:2 (0:0). Голи: Діденко (76) – Сурду (50), Сбурля (88).
17 лютого. Белек. «Чорноморець» - «Шинник» (Ярославль, Росія) – 1:0 (0:0). Гол: Нудний (73).
20 лютого. Белек. «Чорноморець» - ФК «Сеул» (Південна Корея) – 0:2 (0:0). Голи: Пак Хо Чен (75), Су Хван Ко (76).

Інформаційний центр ФК «Карпати»
Категория: Новини команди | Просмотров: 760 | Добавил: karpatyfans | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: